21/11/2013

Veel volk vrijdag op de openingsavond van de vijfde editie van het Latijns-Amerikaans Filmfestival

De Chileense openingsfilm 'Las cosas como son' was dan ook meteen een voltreffer. Ook de sympathieke Noorse actrice Ragni Orsal was op de voorstelling aanwezig.

De film vertelt een vrij eenvoudig verhaal: de teruggetrokken en asociale Jeronimo (met een verschrikkelijke baard) verhuurt kamers aan buitenlanders, en wordt verliefd op de Noorse joviale en levenslustige Sanna. Zij doet in Santiago vrijwilligerswerk in één van de vele sloppenwijken en brengt stiekem één van de probleemjongeren binnen in het huis van Jeronimo.

Ondanks dit eenvoudig scenario, een minimale setting - zowat de hele film speelt zich af binnen de muren van Jeronimo's woning - en op enkele figuranten na zien we slechts de 3 hoofdpersonages, slaagt regisseur Fernando Lavanderos er toch in om het publiek 94 minuten te boeien.

Las cosas como son, of de dingen zoals ze zijn, lijken immers niet voor elk van de personages hetzelfde te zijn. De compleet tegengestelde karakters van de 3 personages met elk een andere culturele achtergrond maken dat elk van hen het leven op een andere manier ziet. Het is mooi om zien hoe deze mensen naar elkaar toegroeien. Vanzelf komt ook de vraag boven of een ontmoeting tussen dergelijke verschillende karakters iemand kan openstellen voor andere visies.

Ook voor de Noorse actrice Ragni Orsal was het een hele ervaring om mee te spelen in de film. Ze werd gecast via een website in Noorwegen, en trok voor de eerste keer naar Chili voor de opnames. Ze sprak geen Spaans en volgde eerst een cursus. Haar grappige accent in de film is echter eerder een meerwaarde. "Het was fantastisch om de film te maken. Fernando is een geweldig regisseur", vertelt ze.

Zowel Ragni als haar tegenspeler Cristobal Palma lijken erg op hun personage. "We hebben niet op voorhand het hele script gelezen, we kenden enkel de delen voor we ze zouden opnemen. Dit maakte het erg naturel, want veel van onze reacties in de film waren echt, zoals wanneer de moordenaar van Milton plots de trap afkomt. Ook heb ik tijdens de opnames nooit geweten dat Jeronimo in mijn kamer aan mijn spullen zat."

Kortom, de opener was een mooi stukje Latijns-Amerikaanse realiteit in een artistieke fictie gegoten, een veelbelovend begin van het festival. Het smaakt alvast naar meer. Het festival vindt nog tot 25 november plaats in UGC Cinema's, Antwerpen. Voor het volledige programma: www.latinofilmfestival.be

Artikel geschreven door Marjan Cauwenberg

Veel volk vrijdag op de openingsavond van de vijfde editie van het Latijns-Amerikaans Filmfestival - Nieuws - Latino Film Festival

Delen