Prijzen 2010

Best Korte Documentaire

Viñateros del rio

Korte Documentaire / Paula Asprella

De ouderen rusten tussen de wijngaarden. Het vocht vult de ziel van iedere wijnmaker en de eenzaamheid kruipt traag voorbij. De immigrant en de wijn dialogeren in stilte. Nostalgie vervult elke stroming van de rivier... Moeilijk om het parfum van Isabella te weerstaan...  Miguel Santiago en Chango  werken in de wijngaard, werken in de rivier en  werken in het leven...

Beste Animatie

Dossiê rê bordosa

Korte Animatiefilm / Cesar Cabral

In 1987 doodde één van de belangrijkste striptekenaars van Brazilië, Angeli, zijn grootste creatie: de underground diva Rê Bordosa. Twintig jaar lang heeft de dader geweigerd de motieven voor deze wrede misdaad te onthullen.
 

Beste Documentaire

El ambulante

Lange Documentaire / Adriana Yurcovich / Luca Marcheggiano

Een man komt in zijn gammele wagen aan in een klein dorp. Hij zoekt de lokale autoriteiten op, en stelt hen voor een fictie-langspeelfilm te maken met hen in de hoodrol, tesamen met de buurtbewoners. In ruil vraagt hij enkel onderdak en voedsel tot de dag van de première, dertig dagen later. Van zodra de intendant het voorstel aanvaardt, leeft het dorp gedurende een ganse maand in het vooropgestelde filmritme van de eenzame cineast.
 

Beste Kortflm

Esperandola

Kortfilm Fictie / James Joint

"Esperandola" vertelt een dag uit het leven van Francisco, een schoenpoetsertje, die  's morgens wakker wordt en ontdekt dat zijn gewonde vader zich in zijn  kamer verbergt, terwijl hij moet gaan werken... Hij poetst de schoenen van Jeffrey, een economist, die naar dit land kwam om de vrouwelijk arbeidskracht en  de gelijkheid van man en vrouw te ontwikkelen in het belang van  de economische vooruitgang van het land.

Beste Langspeelfilm Fictie

Lo que más quiero

Langspeelfilm Fictie / Delfina Castagnino

Pilar woont in het zuiden van Argentinië, onlangs verloor ze haar vader, ze is alleen. Mary komt haar bezoeken, om haar te vergezellen, ze ontsnapt aan haar vriendje met wie ze op het punt staat te breken. Geen van beide heeft de mogelijkheid om de andere te troosten. Beide weten niet wat zij willen. Ze willen niet terugkeren naar hun leven. Ze willen niet nadenken over de toekomst. Ze willen niet alleen zijn. Ze willen niet dat de vakantie voorbij gaat. Een paard, een hond, sommige mannen, een beetje alcohol en het koude water van de zuidelijke meren.

Vermelding de Mensenrechten

Golpe de espejo

Korte Animatiefilm / Claudio Diaz

We horen  8 getuigenissen met op de achtergrond het gebouw van La Moneda in Santiago Chile, waar de jongeren, die allen geboren werden tussen 1973 en 1989 (de periode van de dictatuur) antwoorden op vragen over die periode.Afhankelijk van de verhalen van de jongeren wordt de context van die bepaalde periode  belicht met animatiefilmfragmenten.
 

Vermelding voor Beste Film

Espiral

Langspeelfilm Fictie / Jorge Pérez Solano

Met de wens om hun leven te verbeteren, migreren mannen zonder zich te realiseren datgene te vernietigen wat ze willen redden, hun gezinnen. Dit is het verhaal van Diamantina en Araceli, twee jongeren uit Oaxaca  die hun mannen naar het noorden zien vertrekken op zoek naar economische verbetering. Santiago probeert geld in te zamelen om met Diamantina te kunnen trouwen. Macario probeert zijn familie uit de armoede te halen. Wanneer de mannen terug keren naar het dorp, is alles veranderd. Beide willen ze herstellen wat ze in het verleden achterlieten.

Catalogus

FESAALP (Festival La Plata)

Editie 2010 - Latino Film Festival

Delen- Latino Film Festival