Prijzen 2012

Beste Documentaire

El gran rio

Lange Documentaire / Ruben Plataneo

David, een jonge rapper uit Guinea die bekend staat als Black Doh, geraakt als een verstekeling aan boord van een schip verzeilt in " het land van Maradona". In Afrika bleven zijn vrienden achter, zijn familie en zijn moeder die hij sindsdien niet meer zag. In Argentinië neemt hij zijn eerste album met songs op in Soussou, Frans en Spaans. Jaren later, komt zijn eerste album uit in Afrika. Dit is een film die reist tussen Argentinië en Afrika,die nadenkt over roots en culturen die elkaar ontmoeten. 

Beste Film

El chico que miente

Langspeelfilm Fictie / Marité Ugas

Een jongen van 13 jaar vertrekt op reis langs de kusten van Venezuela. Om te kunnen overleven misleidt hij anderen door hen een verhaal wijs te maken over zijn afschuwelijke ervaringen in de aardverschuiving. Maar langzaamaan wordt duidelijk hoe de vork werkelijk in de steel zit. Tien jaar geleden werd zijn moeder bedolven in de aardverschuiving, en nu is hij er rotsvast van overtuigd haar terug te vinden. Hem wacht een moeilijke weg, maar wel eentje waarop de wereld voor hem opengaat. 

Beste Fotografie

Sal

Langspeelfilm Fictie / Diego Rougier

Een regisseur geobsedeerd met het maken van een western gaat aan zijn script werken in het desolate noorden van Chili. Hij wordt aangezien voor de van de aardbodem verdwenen Diego en bevindt zich ineens in een waar western avontuur. Na verwoede pogingen het misverstand aan te kaarten komt de ware cowboy in hem boven. 

Beste Geluid

Pacha

Langspeelfilm Fictie / Hector Ferreiro

Tito is één van de zovele kinderen die in de straten van La Paz, Bolivië, schoenen poetst. In de stad heerst er grote sociale onrust, en op een dag wordt het doosje met Tito's poetsmateriaal gestolen. Verslagen begint de jongen aan een zoektocht waarin de grens tussen dromen en de werkelijkheid vervaagt. In één van zijn dromen verschijnt er een mysterieuze vrouw die hem meeneemt op ontdekkingsreis: over de oude Inca-routes langs de vele wonderen van de natuur terug naar zijn roots. Verloren en verdwaald in een dromerige werkelijkheid leert Tito tijdens zijn zoektocht zichzelf beter kennen. In de stad van verzet en protest draait de tocht echter uit op een gewelddadige confrontatie. Tito wordt geraakt door een afgeweken kogel, en op de grens van het leven met de dood ontdekt hij het geheim van het bestaan. Pacha is een poëtische reis die op zoek gaat naar antwoorden op belangrijke levensvragen, op zoek naar het verband tussen een sociale revolutie en het ontdekken van de eigen persoon. De natuur wordt belicht vanuit een spirituele visie en ze dient als vertrekpunt om vragen op te roepen bij wie wij zijn en hoe we ons gedragen.

Beste Kortfilm

Minuto 200

Kortfilm Fictie / Frank Benitez

Een bejaarde, ongehuwde vrouw besluit gelaten haar dood af te wachten, wat volgens haar zal samenvallen met het moment waarop haar beltegoed opgebruikt is. 

Beste Scenario

Diablo

Langspeelfilm Fictie / Nicanor Loreti

Diablo is niet bepaald een doorsnee film. Zijn agressieve verhaalverloop is niet alleen bloedstollend, maar ook ongezien, misschien een beetje ongehoord, door een aaneenschakeling van geweld, cynisme, brutaliteit en schaamteloosheid.
Ontmoedigd wordt de ex-kampioen wakker. Hij is moe, niet in vorm en zijn geweten laat hem niet met rust. Aan zijn leven in de ring kwam abrupt een einde toen door zijn vuist abrupt een einde kwam aan het leven van zijn tegenstander. Marcos Wainsberg, de Inca van Sinaï, wil nu niet meer vechten. Gelukkig hoeft hij daar vandaag echter niet over na te denken. Vandaag komt namelijk zijn ex-vriendin op bezoek. Ze komt in vrede. Vandaag is een mooie dag. Dan wordt er aangebeld en voor de deur staat een neef van Marcos, Huguito. Het zwarte schaap van de familie heeft problemen meegebracht. Problemen van formaat, uiteraard. Vandaag zou wel eens zo'n dag kunnen zijn waarop alles voorgoed verandert. Maar of dat een goede zaak is, is een andere vraag...
 

Eervolle Vermelding

A cadeira do pai

Langspeelfilm Fictie / Luciano Moura

Indrukwekkend debuut over de zoektocht naar de zin van het leven. Theo (Wagner Moura, bekend van Tropa de Elite) is een hardwerkende vader en echtgenoot. Zijn relatie loopt op de klippen en daarbij verdwijnt zijn 15-jarige zoon op een dag als sneeuw voor de zon. Hij besluit hem te zoeken. Op zijn roadtrip dwars door Brazilië komt hij vooral zichzelf tegen en ontdekt waar het echt om gaat in het leven. 

Eervolle Vermelding

O palhaco

Langspeelfilm Fictie / Selton Mello

Regisseur Selton Mello scoorde in 2011 een grote hit in Brazilië met zijn tragikomische O Palhaço (The Clown) – ruim 1,5 miljoen mensen gingen de film zien. Benjamin en zijn vader Valdemar werken beiden als clown in een circus dat rondtrekt over het platteland van Minas Gerais in het zuidoosten van Brazilië. Als Puro Sangue en Pangare maken zij dag in, dag uit de mensen aan het lachen. Maar Benjamin is vervuld van twijfel: lachen de mensen nog wel om hem, wil hij dit leven eigenlijk wel? Het zit hem dwars dat hij het 'echte' leven nauwelijks kent, hij heeft zelfs geen paspoort of een sofinummer. Hij besluit het circus vaarwel te zeggen en gaat op pad, op zoek naar wie hij is en wat hij van het leven wil. Hoog op zijn verlanglijst staan het wonen op een vast adres en vooral het vinden van de ideale vrouw. Maar dat blijkt niet zo gemakkelijk… Ondertussen is het circus na een storm in de problemen geraakt. Met deze charmante en soms uiterst komische film brengt Mello niet alleen een ode aan het circus, ook in Brazilië een vrijwel verdwenen vorm van volkscultuur, tevens vertelt hij een verhaal over menselijke verhoudingen en het omgaan met tegenslagen. Mello zelf speelt Benjamin.
 

Eervolle Vermelding

Uma primavera

Kortfilm Fictie / Gabriela Amaral Almeida

Een vrije bewerking van een verhaal van William Blake. Op haar dertiende verjaardag, neemt haar moeder Lara mee naar een park voor een picknick. Alles gaat goed tot het meisje verdwijnt. De grootste schrik van elke moeder, mooi en subtiel verteld.
 

Eervolle Vermelding

A galinha que burlou o sistema

Kortfilm Fictie / Quico Meirelles

Één van de kippen van een veeteeltbedrijf krijgt een visioen: ze wordt zich bewust van haar gevangenschap en haar vastgelegde lot. Hoewel de andere kippen het gevoel van beklemming niet delen, gelooft zij dat het leven er ook anders uit kan zien. 

Prijs voor de Mensenrechten - Documentaire

Con mi corazon en Yambo

Lange Documentaire / Fernanda Restrepo

In 1988, toen Fernanda tien jaar oud was, verdwenen haar broers Santiago (17) en Andrés (14) op mysterieuze wijze. Een jaar later ontdekte de familie dat de Ecuadoraanse politie de jongens, zonder enige grond, had ontvoerd, ernstig toegetakeld en vermoord. De lichamen werden gedumpt in het Yambomeer - en nooit meer teruggevonden. 'With My Heart in Yambo' is Fernanda's hartverscheurende bijdrage aan de moeizame verwerking van een vernietigend familietrauma. Ze doet, in een poëtische, contemplatieve voice-over, een moedige poging de gebeurtenissen tot een zinvol geheel te schikken. De film wordt daarbij hoe langer hoe meer een zelfonderzoek: hoe heeft de dood van haar broers haar eigen leven bepaald? 

Prijs voor de Mensenrechten - Kortfilm

Secretos conocidos

Kortfilm Fictie / James Joint

Jesús zit in de kinderhandel, Francisco misbruikt zijn kleinzoon, La Jueza probeert hen te vatten. Het zijn onze broers en zussen, ouders en grootouders, ooms en tantes, vrienden. We weten wie ze zijn en weten wat ze doen. Toch blijft alles geheim. Publiek geheim. 

Speciale Vermelding

La carta

Lange Documentaire / Rafael Bonilla

Ze kwam van El Salto, Durango naar Lomas de Poleo in de stad Juarez, de meest gewelddadige grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Paula Flores schrijft brieven en vertelt over haar leven: de ontvoering en moord op haar dochter Maria Sagrario, de zoektocht naar de moordenaars. De strijd om het land in El Poleo waar, in het hoger gelegen deel, een concentratiekamp ligt. En de zelfmoord van haar man Chuy. Ondanks alles, is Paula een mensenrechtenactiviste, en strijdt ze tegen de straffeloosheid en de angst, en voor vrede, samen met haar kinderen van Lomas en voor de wereld. 

Speciale Vermelding

Diez veces venceremos

Lange Documentaire / Crisitian Jure

De ceremonie ‘Guillatun’ bij de Mapuche van Temulemu (Temuco, Chili). Pascual, de zoon van de lonko, komt na zeven jaar in de gevangenis, terug naar de gemeenschap. Samen met zijn broers doorkruist hij het gebied om zich in het nieuws van zijn volk. De gemeenschap is erin geslaagd om de bosbedrijven, die hun leefgebied inpalmden, te verdrijven, maar het conflict duurt voort. 

Catalogus

El Festival 2012 - Latino Film Festival

Delen- Latino Film Festival